top of page
  • Pasi

Tee-se-itse bartop arcadevideopeli, osa II: 3D suunnittelu

Päivitetty: 7. tammik. 2021

Vihdoinkin vähän lomaa ja aikaa suunnitella Arttu Re^3 projektiani! Kevät on taas ollut kiireinen iOS-sovelluskehityksen parissa, joten vasta vain pikkuisen viivästynyt talviloma pari viikkoa sitten päästi jatkamaan Commodore 64-emulaattoripohjaista arcadekabinettia, johon tulee Little Knight Arthur -pelini. Tai oikeammin sen suunnittelua, vuorossa oli pelin muotoilu 3D:nä ja puuttuvien osien hankkimista ja etsintää.

Muutama viikko sitten sain vähän lisää kierrätysmateriaalia, jota käyttää koneen rakenteluun. Apellani oli ylimääräinen MDF-levystä tehty ja purettu kaappi, jonka pari 15 mm paksuista ovea sain lahjoituksena. Ovien koko oli noin 45 cm x 164 cm, joten niistä pitäisi riittää helposti levyä yhden kabinetin rungoksi. Pelin ytimenä tulen käyttämään vanhaa Fujitsu-Siemensin Amilo L7320GW-läppäirä, ja se määrää tilan, jonka tarvitsen kabinetin sisälle. Lisäksi sain eräältä vanhalta kaveriltani muutaman pleksilevyn, jotka kyllä olivat melko kuluneita, mutta mahdollisesti käyttökelpoisia pelin yläosan otsapanelin, ruudun sekä ohjainpaneelin suojaksi.

Old laptop running VICE C64 emulator, to be turned into bartop arcade.

Pelin moottorina toimii vanha Windows-läppäri, josta käyttöjärjestelmä vaihdettu Linuxiksi ja sen päälle asennettu VICE Commodore 64 -emulaattori.

Mekaniikkasuunnittelua SketchUp Makella

Lomaviikon aluksi opettelin SketchUp Maken, ilmaisen 3D suunnitteluohjelman, käyttöä. Aiempi kokemus 3D-ohjelmista, kuten Softimage ja 3D Studio Max, auttoi. Sketchup Make on käytännössä aiemmin tuntemiani ohjelmia yksinkertaisempi. Muutamien tuntien käyttö perusteisiin riitti ja pian mallinsin täyttä päätä Arttu Re^3 -pelikabinettia.

Oleellisinta oli ratkaista miten läppäri asettuisi kabinetin sisälle, joten tein aluksi Amilon mittojen mukaan karkean mallin, jonka ympärille piirsin sivuseinien muodon. Päädyin iteroimaan sivuseinämiä aika tavalla, ja muotoilin pari vaihtoehtoa.

Lopullisen mallin päädyin tekemään jälkimmäisen seinämän perusteella muutamista syistä. Ensinnäkin, käytin siinä enemmän pyöristettyjä kulmia, ja tämä helpottaisi T-muotoisen reunalistan kiinnittämistä kokoonpanovaiheessa. Toiseksi, tässä vaihtoehdossa läppärin näyttö olisi syvemmällä seinämien suojassa, mikä auttaisi ehkäisemään heijastuksia. Suuremmat seinämät myös tarjoaisivat hieman enemmän tilaa sivuille tuleville koristeluille.

Muutaman päivän päästä olin saanut riittävästi yksityiskohtia lisättyä malliin ja perusratkaisut muotoiltua valmiiksi. SketchUpissa on 3D Warehousen nimellä kulkeva kirjasto valmiita 3D malleja, ja suunnittelua auttoi paljon se, että tästä kirjastosta löytyivät valmiina mm. joystickin ja painonappien mallit. Näiden avulla oli hyvä kokeilla, että niille ja johdoille jäisi riittävästi tilaa ohjauspanelin ja läppärin rungon väliin.

Lopputulos: 3D malli pelikabinetista

Seuraavassa kuvassa kabinetin malli melko pitkälle luonnosteltuna ja lähes oikeissa mittasuhteissa.

Pelin ohjaimet ovat yksinkertaiset: joystick liikkumiseen ja kolme nappia hyppäämiseen, miekan heilutukseen ja kilvellä torjuntaan. Paneelin yläosaan mahtuu vielä pienempiä painikkeita esimerkiksi pelin aloitukseen, pelaajien lukumäärän valintaan, musiikin ja ääniefektien kytkemiseen päälle ja pois ja muihin vastaaviin toimintoihin.

Lisäkuvista näkyy vähän tarkemmin kabinetin rakenne sisäpuolelta.

Sivuseinämä irrotettuna rungosta näkyy, kuinka tietokone lepää parin poikittaistukien varassa ohjainpaneelin alla ja näyttökehyksen takana. Ohjainpaneelista on tarkoitus tulla avattava, se kääntyy takaosan saranoinnin varassa etuosasta ylös ja päästää käsiksi ohjaimien johdotuksiin sekä läppärin näppäimiin ja painikkeisiin. Kasattuna sivuseinämät eivät ole helposti irrotettavissa.

Läppärin pujotus tapahtuu avattavan takaseinämän kautta. Takaseinämät tulevat olemaan ohuempaa 2-3 mm paksuista levyä, ja irrotettavissa ja kiinnitettävissä magneettien avulla.

Amilossa on sisäänrakennetut kaiuttimet, mutta jos ne osoittautuvat liian heppoisiksi, lisäkaiuttimet voi sijoittaa kaapin yläosassa olevaan lokeroon. Sinne tulee myös LED-valonauha otsapaneelin taustavalaisua varten. Tietokoneen alle pitäisi vielä jäädä tarpeeksi tilaa virtajohdolle sekä virtalähteelle, ja ehkäpä myös pienelle vahvistimelle.

Osien shoppailua

Nykyisin verkossa on mukavasti kauppoja, joista tilata arcade-pelien komponentteja. Kierrätysosien lisäksi aion hankkia kunnon ohjainkomponentit. Itse asiassa minulla on muutama vanha pelikabinetti, joissa on jo valmiina näitä osia, mutta en henno toimivia laitteita uhrata tälle omalle rakenteluprojektille. Joystickin, pelipainikkeet, johdot, liitännän, sekä T-reunanauhan ajattelin tilata Arcade World UK:sta. Pienemmiksi ohjainpaneelin yläosan painikkeiksi ajattelin LED-valaistulla renkaalla varustettuja painonappeja Sparkfunilta.

Koska en halunnut tehdä kabinetista yhtään leveämpää kuin välttämätöntä, mittasin tietokoneen leveyden ja lisäsin pari senttiä molemmin puolin. Lisätila sivuilla on tarpeen, sillä Amilossa virtapistoke työnnetään sisään oikean laidan kautta. Minulla ei ollut alkuperäistä Amilon verkkolaitetta enää tallessa, mutta kylläkin yhteensopiva vanha verkkolaite toisesta, jo hävitetystä sähkölaitteesta. Valitettavasti vanhassa verkkolaitteessa pistoke oli suora ja olisi vaatinut n. 3 senttiä vapaata tilaa, joten päädyin tilaamaan akkukauppa.com:ista varaverkkolaitteen, jossa oli vähän pienempään tilaan menevä L-muotoinen pistoke. Tällä ratkaisulla kabinetin leveys voi olla pari senttiä pienempi sillä oletuksella, että laitan läppärin keskelle kabinettia vaakasuunnassa. Lisäksi L-muotoinen pistoke on kestävämpi, koska sillä johtoa ei tarvitse taivuttaa pistokkeen kaulan vierestä.

Seuraava vaihe on käyttää vähän lisää aikaa ohjauspaneelin, sivujen ja otsapaneelin grafiikkojen tekemiseen. Näyttää siltä, että siihen tarvitsen vapaan viikonlopun tai pari päivää seuraavasta lomarupeamasta.

---
93 katselukertaa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page