top of page
  • Pasi

Arttu Re^3 - Tee-Se-Itse videopeliprojekti

Päivitetty: 7. tammik. 2021

Viime blogissa vihjasin uudesta peliprojektista, johon olen päättänyt ryhtyä. No, itse asiassa kyseessä on mahdollisimman paljon vanhan kierrätys. Ajatus on siis tehdä ikioma pöytäkokoinen eli ns. bartop-tyyppinen videopelikabinetti, käyttäen niin paljon vanhoja osia kuin mahdollista.

Pelikabinetin sydän on itse peli. Onneksi minulla sattuu olemaan tallessa PC:lle pelastettu, vielä toistaiseksi julkaisematon peli, Commodore 64:lle tehty Little Knight Arthur tai tuttavallisemmin Arttu C64. Peli on oikein perinteinen tasohyppelypeli noin 30 vuoden takaa, mitä taustaa kertailin ja kertoilin edellisessä blogikirjoituksessani.

Näistä siis projektin työnimi Arttu Retrogame*Recycled*Resurrected eli Arttu Re^3.

Arcadepelin rakentaminen itse on ollut mielessäni jo parin vuoden ajan, syksystä 2013 saakka. Silloin löysin kirppikseltä iPadille tarkoitetun iCade-pelikabinetin. Kyseessä on viritys, jolla iPadilla pelaamiseen saa hieman pelihallimaista tuntua laittamalla iPadin iCadeen ja yhdistämällä sen kaapin bluetooth-ohjaimiin, joina toimivat arcadetyyppiset joystick ja pelipainikkeet. Sopivia pelejä iPadille tätä kaappiohjainta varten ovat esimerkiksi vanhat Atarin videopelikokoelmat.

2013 löydetty iCade -pelikaappi - ja idea Artusta kyseisessä kabinetissa

iCaden käyttäminen omien vanhojen pelieni alustana ei kuitenkaan onnistunut helposti, koska iPadille ei saa tarvittavia 80-luvun kotitietokoneiden emulaattoreita, eikä minulla ole iCadeen sopivaa muuta näyttöä tai keskusyksikköä, joilla korvata iPad. Lisäksi iCade on vähän lelumainen, runko ei vaan ole tarpeeksi jämäkän oloinen.

Joten päätin käynnistää vähän perusteellisemman projektin, eli rakennan myös kaapin itse soveltaen internetistä löytyviä bartop-tyyppisen kabinetin teko-ohjeita. Homma vaatii rakentelutiloja ja työkaluja, jotka minulta vielä osin puuttuvat. Rakentelutilan onneksi sain järjestettyä muuttaessamme uuteen kotiin Jyväskylään alkusyksystä.

Nyt sitten on aika tehdä tarvittavat lisähankinnat ja potkaista rakenteluprojekti liikkeelle viimeistään tulevalla joululomalla. Postailen aika ajoin päivityksiä jos ja kun homma etenee.

Lähtötilanne

Kuvassa tällä hetkellä yhteen haalittuja raaka-aineita eli

* Pari vanhaa läppäriä

- Fujitsu Siemens Amilo L7320GW Intel Celeron-prosessorilla

- HP Pavilion dv6500, AMD:n Turion64-prosessorilla

Kumpaankin on vaihdettu käyttöjärjestelmäksi LInux ja asennettu virtuaalinen kotitietokone eli emulaattori. Fujitsussa VICE eli Commodore 64-emulaattori, ja siinä Arttu C64, HP:ssä puolestaan Oricutron eli Oric-1 -emulaattori, jossa taasen Artun Oric-1 versio. Arcadepelikaappiini olen laittamassa näistä jomman kumman keskusyksiköksi.

* Pelikabinettia varten sopivaa puutavaraa, mielellään kierrätettyä

Ikean vanha lipasto purettuna, josta mäntylevyjä ja lautoja. Varaston nurkissa on myös muita hajanaisia laudan- ja listanpätkiä.

Puuttuvia osia eli hankintalistaa

Nämä ainakin joudun hankkimaan:

* Kunnon joystick ja painikkeet. Voisin kierrättää iCadeni ohjaimia, mutta koska iCadelle voi löytyä vielä muutakin käyttöä, niin luultavasti tilaan ohjainsetin ja tarvittavan liitäntäsarjan valmiina.

* Lisäkaiuttimet ja mahdollisesti vahvistin.

* Etulasi, jonka taakse läppärin näyttö pitäisi ripustaa. Tämä tulee luultavasti myös olemaan tilaustavaraa, koska kyseessä pitää olla vankkaa pleksityyppistä materiaalia.

* Maalit. Värit ja ulkoasu kuvituksineen on vielä pitkälti päättämättä, tosin ideoita sopiviksi kuva-aiheiksi löytyy 80-luvun arkistoistani.

* Teippaukset ja reunalistanauhat, joilla tehdään viimeistelty vaikutelma kabinettiin.

* Lisää levytavaraa, tätä tarvittaneen kun yhden IKEAn lipaston jämät eivät riittäne, tai jos tulee sutta ensimmäistä kertaa rakennellessa.

* Johtoja, johtimia, liittimiä yms. sähkötilpehööriä.

Puuttuvia työkaluja rakenteluun

* Pystypora+teline

* Jyrsin

* Pieni pöytäsaha

Lisäksi rakentelusopestani puuttuu kaapin rakenteluun sopiva kunnollinen työpöytä. Ilmankin tulee toimeen mutta helpottaahan se, jos ei joudu lattialla näpäräämään. Kolvailuun, loppukasaukseen ja tietokoneilla näpräilyyn riittänee kuvassa näkyvä Motonetista alle satasella ostettu kevyttyöpöytä.

Muuten, jos luet tätä ja olet tehnyt samantyyppistä projektia ja haluat tarjota vinkkejä osiin tai rakenteluun, ota ihmeessä yhteyttä ja jaa kokemuksiasia. Itse teen tämmöistä nyt aikuisiällä ensimmäistä kertaa. Ekoista oman 'flipperin' ja 'pajatson' rakenteluprojekteistani, jotka ajoittuvat ajalle ennen kotitietokoneita ei ole enää tässä yhteydessä juuri hyötyä!..

Seuraavaksi pitäisi alkaa tekemään tarkempia suunnitelmia kabinetin toteutuksesta ja ulkonäöstä.

---65 katselukertaa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page