top of page
  • Pasi

Tiny Knight Arthur Zero eli "Arttu in a Pocket"

Päivitetty: 7. tammik. 2021


Jeps, uutta Tee-Se-Itse projektia pukkaa. Viime vuonna väsäsin itse alusta loppuun suunnitellun, näppärän kokoisen bartop arcade videopelikabinetin kierrätysosista, mukaan lukien peli. Nyt aloittelen uutta rakenteluprojektia, jossa ajattelin tunkea uskollisen pikseliritarini ahtaaseen paikkaan: itse tehtyyn taskupelikonsoliin!

Tarkoitus on laittaa kasaan Raspberry Pi Zero, pieni 2.x" TFT näyttö, Adafruit Arcade Bonnet -peliohjainliitin, pieni analoginen joystick ja muutama painike. Muistikortille RetroPie Commodore 64 emulaattorilla, ynnä Little Knight Arthur D64 levykuva. Näiden ympärille suunnittlen ja rakennan sopivan kotelon. Eiköhän tässä ole sopivan pieni uusi rakenteluhaaste.

Mallia olen saanut netissä esiteltävistä omatekoisista pelikonsoliprojekteista, joissa ytimenä on halpa yhden piirikortin tietokone. Raspberry Pi Zero näyttää olevan tällä hetkellä näistä suosituin, ja Pille löytyy todella hienosti sekä komponentteja että ohjeita tämäntyyppisiin hankkeisiin.

Yksi tällainen esikuvaprojekti on MintyPi. Pari kaveria rakensivat pelikoneen metalliseen Altoids-pastilliaskiin:

Toinen hienosti suunniteltu ja tehty esimerkki on PiGRRL Zero:

Aika hienoja, eikö vain. Näistä oppia ammennettuna yritän itsekin suunnitella oman kotelon peliini ja koota kotelon 3D tulostimella valmistetuista osista. 3D tulostaminen ja mallien suunnittelu tulostamista varten on mielenkiintoinen uusi taito opiskeltavaksi ja yksi kannustin lähteä kokeilemaan tällaisen rakentelua (ja samalla tuloksena voi olla hieno uusi ja uniikki jäsen Arttu-'pelituoteperheeseen'!)

Aloitin komponenttien shoppailulla:

Raspberry Pi Zero Kit + yksi Raspberry Pi Zero varalle (Adafruit)

2.8" ja 2.2" RPI TFT näytöt. Kokeilen paria eri näytön kokoa. (Ebay)

Adafruit Arcade Bonnet, helppo ohjainyksikkö johon liittää ohjaimet ja kaiutin (from Adafruit)

+ liitäntäpiirilevy jolla sen saa johdotettua Arcade Bonnet piirilevylle (Adafruit/Ebay)

Johtoja ja liitinkampoja (Aliexpress)

Eka lähetys eli tattiohjaimet saapuivatkin jo tänään myyjältä Kiinasta, hinta 2,50 € kappaleelta:

Muiden osasten pitäisi alkaa saapumaan seuraavien päivien ja viikkojen kuluessa. Heti kun sain tattiohjaimet paketista, huomasin että tarvitsen niiden ja Arcade Bonnetin väliin sopivan liitinpiirilevyn, nuo ohjaimen kalvokaapelit kun ovat todella pieniä suoraan juottaa johtimiin.

Eli ei kun eBay:hyn tilailemaan puuttuvia palasia... varmaan matkan varrella huomaa vielä muutamankin kerran, että ostoksia joutuu tekemään lisää.

Eka versio pelikonsolista tulee käymään USB-laturilla. Olisi mahdollista rakennella litiumpolymeeriakusta tai pienistä AA-paristoista virtansa saava laite, mutta ajattelin aluksi helpottaa mekaniikkasuunnittelua jättämällä virtalähteen vehkeen ulkopuolelle. Jahka selviää kuinka hyvin taidot riittävät tuohon kotelon tekemiseen, saatan tehdä myös akkukäyttöisen version konsolista.

Detaljitason kotelosuunnittelu, eli luultavasti homman hauskin osa, käynnistyy jahka olen saanut käsiini kaikki tärkeimmät komponentit.

--

JK. Niille joita asia sattuu askarruttamaan: ei, en ole suoriutunut vielä kaikista seitsemästä Little Knight Arthur -pelin tasosta bartop-kabinetilla pelattuna. Hiton vaikea peli, kukahan mahtoi siitä sellaisen tehdä?... ai niin... Puoliväliin toiseksi viimeistä eli zombietasoa on paras saavutukseni toistaiseksi. Mutta jonain päivänä se lohikäärme kyllä voitetaan -- tiedän sen olevan mahdollista!

--


40 katselukertaa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page